DA FEST 2011

Реклами

За трета поредна година Националната художествена академия събира български и чуждестранни съвременни автори, работещи в областта на дигиталните изкуства във фестивала DA FEST 2011. В рамките на петдневната фестивална програма бяха представени дигитално видео, интерактивен пърформанс и инсталация, нет арт, саунд арт, филмови прожекции, презентации и уъркшопи.

Организаторите на фестивала залагат на добре познатата формула с международно звучене, която вече доказа своята успешност у нас. Възможността за създаване на паралели между творчеството на наши артисти и чуждестранните спомага не само за ситуирането на съвременното ни изкуство в международен контекст, но и за формулирането на определени тенденции.

Дигиталните изкуства предполагат експериментиране, всичко е позволено и колкото по-нов и необичаен подход е използван за замислянето и функционирането на съответния обект или инсталация – толкова по-добре. Артистът трябва да е постоянно в течение на технологичните новости, както и на това какво правят неговите колеги. Обменът на информация в случая е най-важен, затова и съпътстващата програма, всъщност, се явява ключов момент от фестивала. Уъркшопите “Resolume” за начинаещи и напреднали, „Направи си сам звукови обекти”, „Упражнения върху сценични дилеми” и „Стереоскопично (3-D) кино, видео и графика” дадоха възможност на една не малка част от занимаващите се с дигитално изкуство автори да „влязат в крак” с новостите в тази област.

Същото важи и за презентациите на Анди Грейдън, Арно Фабре и Ханс Тамен. Специално поканените да вземат участие в третото издание на DA FEST артисти представиха свои виждания и методи за работа със звук. Работите им бяха показани в галерия „Академия”, където бяха изложени и творбите на всички гостуващи артисти, заедно с Венелин Шурелов, с чийто пърформанс “Man ex Machina” се откри тазгодишният фестивал.

Българското участие беше разположено в ателиетата на северната сграда на Академията. Там зрителят можеше да види „Тълковният генератор” на група „ARTNOMADIKA” – интерактивна аудио-визуална инсталация, която целеше да покаже зависимостта между произведението и това как зрителят го възприема. Друга любопитна работа е тази на Екип 1011 – „Седни и звучи”, както и интерактивната инсталация на Велика Прахова „Няма време за книги.

Студентите от магистърската програма „Фотография” към НХА се представиха с инсталацията „Видео мапинг върху стълби”. Камелия Магунска, Велина Кокалова, Ваня Божева, Елена Цвяткова, Борис Янев, Ивона Начева, Леда Ванева и Лиляна Караджова бяха използвали стълбището на централната сграда на Академията, за да материализират идеите на въображението си чрез средствата на видеоарта.

Резюмирайки българското участие в тазгодишния фестивал, установяваме колко „удобно” започват да се чувстват нашите съвременни автори в експериментаторското поле на дигиталните изкуства. Възможността за изява в рамките на един такъв форум се оказва достатъчен стимул за развитие и експлоатиране на нови и непознати територии, за създаване на все по-обмислени и интересни произведения на изкуството.

http://www.kultura.bg/bg/article/view/18825

Реклами

Реклами