Трето издание на Международен фестивал на стъклото – 2014

на

Сашо Стоицов. Следобеден водопад в задния двор Снимка – Румена Калчева

Международният фестивал на стъклото се организира от 2010 година насам и понастоящем това е неговото трето издание, което представя най-новите постижения на автори, посветили творческия си път на този сложен за обработка, но същевременно ефектен материал.

Художественото стъкло като произведение на изкуството днес не е това, което сме свикнали да си представяме когато чуем за този материал. Минало през утилитарността на съдовете и осветителните тела, усъвършенствало техниката си на изработка, днес стъклото може да се определи като универсално изразно средство, приложимо както при скулптурата, така и при инсталациите, кинетичните обекти, дори картините… За него не съществува делението между абстрактно и традиционно, между изящно и приложно. Това личи ясно и от тазгодишния фестивал, който се явява основното събитие у нас в тази област.

Екатерина Гецова. Жълта река Снимка – Румена Калчева

Настоящата експозиция показва произведения на автори от България и няколко представители на изкуството на стъклото от Чехия, обединени под заглавието „Brilliant by design”. Цялата международна експозиция „Арт стъкло Чехия – България” е с куратори проф. Свилен Стефанов и доц. Константин Вълчев. От българска страна участват Анастасия Андреева, Боби Коруджиков, Венелин Шурелов, Георги Ружев, Георги Янков, Дан Тенев, Димитър Грозданов, Екатерина Гецова, Иво Бистрички, Константин Вълчев, Красен Троански, Любен Костов, Мирена Златева, Сашо Стоицов, а от чешка – Бохумил Елиас, Кристоф Рибак, Милан Крайчек, Петр Станиски. В изложбата взимат участие и Стефани Пендър, Крис Тейлър (САЩ), Борис Шпайзмън (Израел).  Експозицията е допълнена от работите на студенти от Националната художествена академия и Нов български университет – Александра Коцева, Александър Тасев, Деница Дешева, Елизар Милев, Пенка Минчева, Силвето Богоева, Стефан Велев. Програмата включва също така и юбилейната изложба на Екатерина Гецова в галерия „Средец“ и поредица образователни събития в София и Велико Търново, където Международният фестивал на стъклото гостува по повод откриването на нова специалност във факултета за изящни изкуства на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Димитър Грозданов. Три водни форми Снимка – Румена Калчева

Изложбата привлича вниманието със своето разнообразие от концепции и технологични решения за обработка на материала, включването на други изразни средства като видео в работата на Георги Ружев, комбинацията на различни обекти, създаващи усещането за инсталация – Пенка Минчева, Димитър Грозданов, Екатерина Гецова, Сашо Стоицов, Георги Янков и други. Любопитното в случая с българското участие в изложбата е, че за голяма част от авторите това не е характерният за работа материал. Зрителят става свидетел на експерименти в тази област и може би именно това е предпоставката за успеваемостта на тези творби. Експерименти, които обаче почиват върху основите на предишен опит, какъвто е случая с инсталациите на Иво Бистрички, Дан Тенев, Любен Костов. Истината е, че когато един автор подхожда непредубедено към материала, с нагласата на изследовател, резултатът е именно такъв – разчупени, интересни и оригинални произведения.

Силвето Богоева. Емоционален автопортрет Снимка – Румена Калчева

Що се отнася до младите участници в Третия фестивал на стъклото зрителят лесно може да установи едно желание за работа и любов към този материал, стремеж към експериментиране с неговите свойства и възможности – работите на Елизар Милев, Стоян Велев, комбинациите с други материали – „Емоционален автопортрет” на Силвето Богоева – стъкло и метал, „Замръзнали следи” и „Едно към три” на Александър Тасев – стъкло и камък.

С всяко свое издание Фестивалът на стъклото се обособява като утвърден форум в тази все още не добре позната у нас артистична област, която има нужда от стимул, за да се развива и да намери своето място на българската съвременна художествена сцена.

Изложбата ще продължи до 26 ноември в галерия „Райко Алексиев“ – София.

Вашият коментар