Калина Тасева в галерия „Арте”

на

Калина Тасева, една от най-емблематичните фигури на съвременната българска живопис, откри поредната си самостоятелна изложба в столичната галерия „Арте”. Формалният повод е нейният 85–годишен юбилей, който авторката избра да отбележи, като покаже на софийската публика последните си живописни платна.

Живописта на Калина Тасева е експресивна и силна, излъчваща енергия, неприсъща за познатото ни у нас „дамско творчество”. Изразителността на мазките, мощността на обемите и хармонията на цветовите съчетания, които излъчват нейните пейзажи, натюрморти и портрети, поставят изкуството й редом до най-големите имена не само на българската, но и на световната живопис.  Настоящата изложба ни дава възможност да се докоснем още веднъж до частица от изкуството на Калина Тасева, да се насладим на енергията на нейната живопис, все така жива и актуална през дългите години на творчески търсения.

Като ученичка на Дечко Узунов тя започва артистичния си път, рисувайки картини на историческа и възрожденска тематика. В тях способността да уловиш характера на изобразявания герой е от изключителна важност. Ето защо годините на упражнения пред платното са я превърнали в майстор на пресъздаването на дълбокия психологизъм и самовглъбеността, които лъхат от всеки един неин портрет. В галерия „Арте” са представени два подобни примера – „Портрет на Д. М.” и „Портрет на С. А.”, които заслужават специално внимание именно поради гореспоменатите качества – експресивност, дълбочина и сила.

Показаните в изложбата пейзажи отново ни препращат към онези така обичани от авторката места из Пирин планина, около река Струма, Мелник, Илинденци… Те въздействат както като абстрактни и условни изображения на местности, така и същевременно са заредени с патриотичното чувство, което само един български пейзаж може да излъчва.

Настоящата изложба на Калина Тасева е още едно свидетелство, че чувството за монументалност и сила в живописта не е формален принцип, а вътрешен заряд на произведението, който не зависи от външни обстоятелства.

Вашият коментар